Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här visar vi exempel på vad Backa Loge gör för att följa fyra grundprinciperna:

  • Så lite onödiga miljöpåverkan som möjligt.
  • Bra för både boende och besökare.
  • Fler besökare när och där det inte är fullt
  • Fler jobb och jobb som går att leva på.

Här på Backa Loge väljer vi att ta hand om naturen genom ett bättre miljötänk via elförbrukning, avfallshantering och mattillagning. Miljö- och klimatfrågor är viktiga för oss och vi arbetar aktivt för att minimera verksamhetens miljöpåverkan. Vi tar ansvar för vår verksamhet och arbetar kontinuerligt med förbättringar kring hållbarhet.

Lokala matproducenter

I sommarcafé/restaurang använder vi i möjligaste mån lokala producenter. Maten som serveras är i största möjliga mån svensk, helst lokalproducerad, helst ekologisk, säsongsanpassad eller syrad, fryst, konserverad, torkad och i så liten utsträckning som möjligt importerad. Det är säsongen som står i fokus och avgör vad som serveras på menyn. Vi erbjuder vegetariska, veganska, glutenfria och laktosfria rätter.

  • Köttet (lamm, vildsvin, fläsk, nött, hjort) köps av lokala producenter och uppfödare som låter djuren leva så naturligt som möjligt.
  • När vi köper in kyckling använder vi enbart svenska produkter.
  • Fisk och skaldjur som serveras är miljömärkta.
  • Mejeriprodukter, drycker, saft och sylt, senap, honung köper vi in av lokala producenter.
  • Grönsaker och champinjoner kommer från lokala lantbruk i närområde.
  • Brödet och bakverk, muffins och olika bakelse bakar vi på plats av ekologiskt mjöl.
  • En del av produkter som vi köper in från grossister levereras till närområde, andra företagare, på sådant sätt samåker vara beställningar och vi kan minska utsläppet.

Minska matsvinn

I restaurangen strävar vi efter nollprocent matsvinn. I sommarcafé/restaurang har vi satt upp tydliga rutiner för att minska matsvinnet. Vi uppmuntrar gästerna vid exempelvis bruncher gå flera gånger och ta mindre portioner. Efter varje fullbokade Brunch erbjuder vi ”After Brunch party” där kan man äta billigare.

Vi använder oss av närproducerade ingredienser utan onödiga tillsatser. Luncher och middagar förbokas. Överblivna grönsaks portioner återanvänds för att mata grannars höns, men rester av kött och mejeri återanvänds för att slutligen komposteras och återföras till jorden. 

Kranvatten

På sommarcafé/restaurang erbjuder vi vatten från kranen som vi smaksätter mer citron, bär eller myntablad.

Engångsartiklar

I våran sommarcafé/restaurang använder vi miljövänligt engångsartiklar endast när det är nödvändigt. Men vi har fortfarande några engångsartiklar av plast som vi ska använda tills de blir slut.

Miljövänliga rengöringsmedel

Vi använder bara miljömärkta eller ekologiska disk-, rengörings- och tvättmedel. Vi tvättar alltid fulla maskiner på plats på Backa Loge om gästen bokar sänglinnen så slipper man långa transporter. Under vår, sommar och tidig höst lufttorkar vi tvätten, men vi fortfarande använder torkmaskin under vintersäsong och regniga dagar.

Ekologiska hudprodukter

Vi använder bara ekologiska hudprodukter, så som schampo, duschgelé, tvål osv.

Inredning

Semesterhus och caféets inredning och textiler är i månt arvegods eller second hand. I stort sett all vår inredning och vårt porslin är inköpta på den begagnade marknaden.

LED-belysning

På verksamhet använder vi LED-belysning där det är möjligt.

Lokal personal

Vi har inte så många personal just nu, men de som vi har anställt bor i närområdet. Från och nu har vi planerat att välja först och främst anställda personer som har kortast res sträcka till arbetet. Samt samåker vi till jobbet.

Genom att fylla Backa Loge med olika aktiviteter hela året skapar vi mer jobb och därmed kan anställda fler på årsbasis. Vi kompletterar vår personal med unga entusiastiska ungdomar på högsäsong via lokala feriearbetare. Vi vill att extra personalen återkommer från år till år och fasta personal stannar längre genom en attraktiv arbetsplats på en fantastisk miljö.  De flesta av oss har god lokalkännedom.

Håller rent naturreservatet

Vi plockar regelbundet skräp på verksamhet samt parkering och i naturreservatet för att hålla det rent. 

Återvinning av avfall

Vi erbjuder bra sorteringsmöjligheter i anslutning till vårt semesterhus. Samt erbjuder vi sortering för avfall i logen för våra bröllopsgäster. Vi sorterar avfall i fyrfackskärlen. Alla våra gäster få ett häfte ”Sortera rätt!”. I Kärlet 1 sorterar man: restavfall, matavfall, färgat glas och tidningar. I Kärlet 2 sorterar man: plastförpackningar, pappersförpackningar, ofärgat glas, metallförpackningar. Vi har särskilda sopkärl för porslin och glas samt miljöfarligt avfall: batterier, glödlampor och elektronik. Vi friterar ingenting då har vi inga fettavfall.

Samarbete
Vi samarbetar gärna med andra anläggningar inom hotell- och restaurangbranschen där vi tillsammans utvecklar våra företag. För att dela idéer och för att möta kundens önskemål och behov. Vi gärna samverkar och anlitar lokala företagare för att skapa erbjudanden och evenemang hela året.

Företagarna i Kindaholm, Trivsebygden och Ekomuseum samverkar tät för att göra destinationen Visit Fegen attraktiv både för besökare och lokala folk. Samverkan mellan det offentliga och företagare är också väldigt viktig för oss och vi har upplevt att föreningslivet är stark och viktig här ute på landet. Backa Loge har ett nära samarbete med flera föreningar, vi hjälper varandra genom sponsring, samarrangemang och stöd i olika former.

Hållbarhetsplan på Backa Loge

  • Den 1 november 2020 tog vi över Backa Loge med allt inredning, möbler, porslin och kökets utrustning. Vi hyr Backa Loge via Kalvs byalaget från Svenljungas kommun. Nu upptäcker vi fler och fler att människor vill stanna hos oss inte bara 2–3 nätter men en vecka till två veckor som är fantastiska möjligheter att bidra så liten miljöpåverkan som möjligt. Genom våra lokala producenter vill de gärna handla när-och här-producerat grönsaker och kött, som vi hjälper att leverera till dem.
  • Under oktober 2021 hade vi så många semesterhusbokningar som i augusti 2021 och de flesta stannade 3 och flera nätter hos oss. Så småningom når vi vårt mål – flera besökare när och där det inte är fullt.
  • Vi kom överens med Svenljungas kommun att minska vår elförbrukning genom att installera uppvärmningssystemet för semesterhus från elelementen till bergvärme. Under november 2021 installerade de bergvärme på Backa Loges semesterhus.
  • November 2021 installerade vi vedeldad bastu på Backa Loge för att få en jämn beläggning under hela året med mer attraktiv miljö och aktiviteter ute i naturen.
  • Under 2021/2022 började vi att planera att investera mer i vår boendekapacitet med att renovera gamla visthusboende till bastu.